Möjliggör volontärarbete för kommunanställda
Måndag 6 februari 2017
Ärende 32: Svar på motion: Försök med utbyte mellan socialförvaltningen och sociala företag (L)
Vid sammanträdet i kommunfullmäktige i december 2015 behandlas ett medborgarförslag om volontärarbete i socialföretag för kommunanställda. Vid debatten som följde var det flera ledamöter från skilda partier som framställde att förslaget i sig var bra men alltför omfattande. Liberalerna har därför lagt en motion som föreslår volontärarbete i mindre skala för kommunanställda.
I svaret på motion visas att det finns ett hårdnackat motstånd mot alla former av volontär eller praktikarbete i sociala företag i Botkyrka kommun. Liberalerna instämmer att det kan finnas argument som talar emot men det som framförs i svaret håller inte.
I svaret från socialförvaltningen står det t ex att “Det är viktigt med samverkan med kommunens sociala företag men det bör ske i andra former än att anställda arbetar i sociala företag på sin fritid.” Innebär detta att anställda förbjuds volontärarbeta i sociala företag på sin fritid? Förvaltningen fortsätter “Att anställda vill engagera sig i volontärarbete eller sociala företag är positivt men det bör ske på fritiden” Hoppsan – nu var det tvärtom något positivt. Hur ska detta tolkas – vad vill förvaltningen säga egentligen?
Det sägs också såväl i svaren från socialförvaltningen som från kommunledningsförvaltningen att “ I de fall det görs på initiativ av arbetsgivaren är risken att frivilligheten sätts ur spel”. Detta kan det eventuellt ligga något i om det skulle vara något som arbetsgivaren tvingar på arbetstagaren men det är inte Liberalernas ståndpunkt. Frivilligt innebär ett fritt val utan tvång – precis som arbetstagare i många kommuner frivilligt får ta ut en friskvårdstimme. Det brukar av arbetstagarna upplevas som ett erbjudande, en möjlighet – inte ett tvång.
Praktik utan lön görs på många olika sätt och i olika företag av anställda inom både kommun och privat sektor. Liberalerna har svårt att se att detta skulle innebära rättsliga svårigheter.
Om jag haft yrkande rätt hade jag yrkat att motionen ska bifallas.
Lars Johansson (L)