Vi ser många orosmoln för kommunen
Ärende 78: Årsredovisning 2017 - SÄRSKILT YTTRANDE
Måndag 9 april 2018
Som Liberalerna i flera år påpekat är kommunens årsredovisning ett dokument som nästan är lika viktigt som budgeten och som borde debatteras lika grundligt som denna. Detta eftersom vi i årsredovisningen får se resultatet av hur skattepengarna har använts. Årsredovisningen borde användas mer som referens i hur man lägger upp planeringen för den kommunala verksamheten framåt.
2017 års årsredovisning visar på ett överskott på 261 miljoner kronor eller motsvarande 5,2 procent av skatteintäkterna. Det låter ju bra eftersom budgeten visade på ett befarat underskott på 13 miljoner. Samtidigt är det viktigt att betona att en kommun aldrig får ha som mål att lämna ett för stort överskott. Det är som sagt skattepengar det handlar om och de ska användas på ett sätt så att det går jämnt ut samt att balanskravet uppnås. Nämndernas nettokostnader gav ett överskott på 38 miljoner kronor. Det får sägas vara ett steg i rätt riktning då överskottet 2016 var betydligt större
Till saken hör också att en stor del av överskottet beror på markförsäljningar samt exploateringsintäkter och bra avkastning på pensionsplaceringar. Skatteintäkterna blev 48 miljoner kronor högre än budgeterat, vilket givetvis också är bra.
Som Liberalerna påpekat under en rad år är det inte bra att skattekraften i kommunen hela tiden minskar eller ligger still. Dessbättre kan vi nu se en svag ökning för år 2017 till 86,9 procent av rikssnittet. Det är bra och vi hoppas att den utvecklingen fortsätter. Ett mål måste vara att långsiktigt ökat skattekraften i kommunen och inte bara lita till att utjämningsbidrag ska ordna balansen i ekonomin. Liberalerna anser att kommunen borde vara mer offensiv när det gäller företagspolitiken i syfte att investera mer i arbetsplatser och försöka locka hit företag för att därmed kunna öka skattekraften.
Nettokostnaderna har ökat under året samtidigt som verksamhetens intäkter minskat och det är inte bra. Men i ett läge där inflationen i Sverige allt jämnt är låg så är kostnadsutveckling i Botkyrka ändå oroande. Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige bör därför ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket för att bromsa kostnadsutvecklingen. Målet borde vara att högst 95 procent av intäkterna går till driften.
Sjukfrånvaron är fortfarande hög även om den minskat något under året. Den ligger nu på 7,3 procent men ändock 0,5 procent högre än länssnittet. Detta är att beklaga och kraft måste läggas på att minska sjukfrånvaron. Vi skulle gärna se att ytterligare åtgärder genomförs för att aktivt jobba med att sänka sjuktalen.
På investeringssidan vet vi att kommunen i flera år haft stora kostnader för investeringar. Alldeles för stora som tvingat fram ökad upplåning. Under 2017 klarades självfinansieringsgraden av för andra året och det är något som vi ser som positivt.
En årsredovisning är inte bara siffror och rena pengar. Den är också ett kvitto på hur kommunen klarat av att leverera kvalitet till sina medborgare. Här finns mycket mer att göra. Vi vet att kommunen inte klarar av flera av sina mål. Speciellt allvarligt är det när det handlar om tjänster inom kärnverksamheterna.
Skulle Liberalerna få vara med och styra Botkyrka hade det blivit en uppryckning på många håll. Barn ska få sin förskoleplats i tid, äldre medborgare som har behov av omsorgsboende eller hemtjänst ska få det, kommunens personal ska vara tillgänglig för medborgarna m.m.
Lars Johansson (L)